Winkelmand
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Terug naar overzicht

Voorbereiding voor de Nijmeegse Vierdaagse - Blog 1

Het is alweer bijna zover. Over drie maanden begint de grootste meerdaagse wandelprestatietocht van Nederland. De trainingen zijn reeds van start gegaan. Veel lopers bereiden zich voor om de Vierdaagse van Nijmegen zonder al te veel problemen uit te lopen.

Het is alweer bijna zover. Over drie maanden begint de grootste meerdaagse wandelprestatietocht van Nederland. De trainingen zijn reeds van start gegaan. Veel lopers bereiden zich voor om de Vierdaagse van Nijmegen zonder al te veel problemen uit te lopen.


De 7 Vierdaagse tips Blog 1


Ben jij al klaar voor de Vierdaagse?
Hier willen wij van Spac Sport als wandelspeciaalzaak graag bij helpen. Spac Sport weet welke problemen er kunnen ontstaan als je niet de juiste uitrusting hebt, of niet weet hoe je je moet voorbereiden. Wij hebben daarom 7 belangrijke tips voor alle wandelaars in kaart gebracht.

De tips zijn onderverdeeld in:
drie tips voor de voorbereiding van de Vierdaagse, drie tips voor tijdens de Vierdaagse en één tip voor na afloop van de Vierdaagse. De tips worden in twee korte blogs toegelicht.
Hieronder lees je in blog 1 de eerste drie tips met betrekking tot de voorbereiding op de Vierdaagse.

Tip 1: Bereid je goed voor op de Vierdaagse door middel van intensieve trainingen.

Het wandelen van de Vierdaagse vereist een goede voorbereiding. Het is zeer verstandig om afstanden systematisch op te bouwen zodat je lichaam aan deze inspanningen kan wennen. Door dit te doen, voorkom je blessures, teleurstellingen en wandel je een stuk plezieriger. Je lichaam raakt aan de afstanden gewend en weet wat je aankunt.

Tijdens de voorbereidende trainingen moet je met de volgende zaken rekening houden:

• Begin met een warming up, ga niet te snel van start.
• Wandel in een gevarieerd tempo, op gevarieerde routes en met verschillende weertypes.

Verbeter je conditie door periodes sneller te lopen dan je normaal loopt en ga vervolgens weer in je normale tempo lopen. Je kunt dit zien als een soort interval. Als je vermoeid raakt, stop dan niet met lopen maar loop verder in een laag tempo. Dit zal ook tijdens de Vierdaagse gebeuren. Je ervaart en leert dat je nog een X aantal kilometers door kunt lopen en verhoogt zo je doorzettingsvermogen. Tijdens de training voor de Vierdaagse is het ook belangrijk dat je verschillende routes loopt in verschillende weersomstandigheden zodat je lichaam op alles is voorbereid.

Tip 2: Zorg voor een kwalitatieve goede passende wandelschoen die goed is ingelopen.

De belangrijkste tip die wij kunnen meegeven voor de Vierdaagse is: zorg dat je een schoen draagt die bij je voet past. Als je aan de Vierdaagse begint, wil je een passende ingelopen wandelschoen dragen waarop je prettig kunt lopen.

De keuze voor de schoen is vaak zeer persoonlijk. Iedereen heeft een ander lichaam en andere voeten. Het is erg belangrijk om persoonlijk advies in te winnen bij een deskundige wandelzaak.Zij kunnen je goed adviseren waar je op moet letten.
De ene persoon loopt gemakkelijker op een schoen waar de enkel vrij is en de andere persoon heeft graag de extra steun van een halfhoge wandelschoen. De belangrijkste punten van een schoen voor een wandeltocht zijn steun, stabiliteit en de afwikkeling die bij jouw voet past.


De meest voorkomende fout is dat een wandelschoen te klein wordt gekocht. Dit kan blessures opleveren.
Voor diegenen die gauw last hebben van blessures is er één keer per maand een podoloog aanwezig bij Spac Sport. Deze podoloog geeft advies over wat er in jouw geval moet gebeuren om prettig te wandelen en hoe je in de toekomst blessures kunt voorkomen. Kleine houdingswijzigingen, andere wandelschoenen of een speciaal op maat gemaakte inlegzool kunnen voor een wereld van verschil zorgen.

Het is erg belangrijk om je nieuwe schoenen in te lopen. Dit moet je op een gematigd tempo doen. Begin korte afstanden en loop steeds langer met deze nieuwe schoen. De schoen gaat je naar je voet vormen. De ene persoon heeft hier langer de tijd voor nodig dan de andere. Dit zorgt ervoor dat je voeten gewend zijn aan je schoenen en dat ze niet stroef aanvoelen.

Tip 3: Kledingassortiment

Naast je wandelschoenen is je kleding ook erg belangrijk. Het is belangrijk om overal goed op voorbereid te zijn. De Vierdaagse wordt gehouden van 18 tot en met 21 juli 2017. Het zal waarschijnlijk warm zijn, maar wees ook voorbereid op het onverwachte. We leven in Nederland er kan dus altijd een regenbui of een onweersbui ontstaan.

Wandelsokken
  • Trek wandelsokken aan. Deze zorgen ervoor dat vocht wordt afgevoerd. Normale sokken houden dit vast.

Petje of hoofddeksel
  • In Nederland kan het weer altijd omslaan. Het is daarom erg handig om een pet of hoofddeksel te dragen tegen de zon en tegen afkoeling bij regenval.

Draag een wandelbroek
  • Een normale broek schuurt en geeft je striemen. Een echte wandelbroek beschermt tegen het schuren.
Draag geen katoen
  • Kleding van katoen houdt vocht vast, dit wil je voorkomen tijdens het wandelen

Draag ademende kleding
  • Die zorgen ervoor dat er een gunstig klimaat ontstaat in je kleding. Door dit gunstige klimaat zal je minder transpireren. En als je dit wel doet, kan het vocht meteen worden weggevoerd.

Kleine rugzak
  • Draag een kleine rugzak voor de belangrijkste bagage.

Poncho/ dun regenjack
  • Neem een poncho/ regenjack mee tegen de regen. Niks is irritanter dan wandelen in natte kleding.

Hals koeler
  • Tijdens de Vierdaagse kan het bloed heet worden, een zonnesteek ligt op de loer. Het is daarom belangrijk om jezelf koel te houden. Dit kan je doen met een Cobber hals koeler.

Zonnebrand
  • De Vierdaagse is van 18 tot en met 21 juli, de zon kan flink gaan schijnen deze periode. Het is daarom belangrijk om genoeg zonnebrandcrème mee te nemen en je elke dag goed in te smeren.

Voetencrème
  • Smeer een voetencrème van hoge kwaliteit op. Dit zal ervoor zorgen dat je een betere doorbloeding hebt en helpt om de vermoeide voeten te verzorgen. Tevens kan een voetencrème ervoor zorgen dat de oppervlakte van de huid wordt versterkt en dat die tegelijk glad blijft.

Zorg dat je deze punten van te voren hebt geregeld. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk!
Hopelijk heb je wat geleerd van deze blog en helpt het je om de Vierdaagse gemakkelijker uit te lopen.

In de volgende blog over “de 7 Vierdaagse tips” komt naar voren wat je tijdens en na de Vierdaagse kunt doen om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. 

Like de Spac Sport Facebookpagina of Instagram om op de hoogte te blijven van meer outdoor nieuws, tips and tricks.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.